Hanzejaar 2023

  • Leestijd 2 minuten

Dat Hattem een Hanzestad is heb je vast wel eens gehoord. Maar wat houdt dat nou in, die Hanze? En wat houdt het Hanzejaar in?

Hanzestad Hattem

Toen Amsterdam en Rotterdam in de Middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Het economische hart van Nederland klopte aan de rivier de IJssel, de Zuiderzee en het achterland. In de Hanzesteden heerste in deze eeuwen volop bedrijvigheid en de economie bloeide als nooit tevoren.
Lees verder over de Hanze....

Hanzejaar 2023

In 2023 vindt het Hanzejaar plaats. De negen Hanzesteden in het oosten van Nederland staan een jaar lang in het teken van het Hanze-gedachtengoed. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar en beleefbaar is.

Het Hanzejaar wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de steden. Van buitentheater tot street-art, van middeleeuws stadshart tot hedendaagse hotspot. Toen én nu vol beweging en vermaak, vol geschiedenis en toekomst. Voel de Hanze-vibe, beleef de Hanzesteden. Op het programma staan honderden Hanze-activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie. Bewoners, ondernemers en bezoekers: iedereen doet mee! Samen maken en vieren we het Hanzejaar en laten daarmee zien dat de Hanze nog steeds springlevend is en inspiratie biedt, voor vandaag en voor de toekomst.

Wat gaan we doen in Hattem?

De gemeente en Visit Hattem gaan samen met de stad een mooi programma voor het Hanzejaar in Hattem samenstellen. Onze gebruikelijke evenementen vormen die basis. Die vullen we aan en verrijken we met initiatieven van inwoners, ondernemers, musea, verenigingen etc. Denk aan een kunstmaand waarin je ook workshops workshops oude ambachten kunt volgen, Dikke Tinne festival met toneelvoorstellingen en muziek, een museumnacht met poëzie, sportactiviteiten op en bij het water. En nog veel meer!

Heb je ook ideeën of wil je meedoen?
Er kunnen nog steeds ideeën ingebracht worden. Je kunt bijvoorbeeld aansluiten bij de bovengenoemde activiteiten, of een heel nieuw idee met ons delen! Laat je horen via info@visithattem.nl.

Lees meer over het Hanzejaar
Lees meer over de Hanzesteden