Een verrassende 24 uurs belevingstour

24H Hanze Hattem

24H Hanze is een unieke manier om culturele hotspots in Hattem te bezoeken. Musea en monumenten openen hun deuren en organiseren allerlei activiteiten. 24H Hanze is een fantastische kans om alles wat Hanzestad Hattem te bieden heeft in 24 uur te ervaren.

De Hattemse musea laten publiek op een ongebruikelijke manier het museum beleven. Zo kunt u genieten van een Museum Diner in het Voerman Museum. En ontdekt u op een drijvend pop-up museum meer over de Middeleeuwen. Ga op ontdekking met je zaklamp langs de Hanzesteden kalenderplaten van Anton Pieck en geniet van bijzondere voordracht van ‘Alle verhalen van 1001 Nacht’. Ook zijn er instaprondleidingen en een Hanzespeurtocht in het Anton Pieck Museum.

Hansa Stories
Hanzeverhalen voordracht neemt je mee naar vroegere tijden in Hattem. Een interactieve vertelling neemt je mee in het leven van Hannes en het Hanze verhaal.

Vrijdag 13 oktober om 19.30 uur & 20.30 uur.
Locatie: Luxury Room van Apart Hotel. Adres: Ridderstraat 1a
Max. 12-15 plaatsen beschikbaar. Vooraf opgave via mail:info@visithattem.nl
Let op! 19.30 uur nog 15 plekken beschikbaar.
20.30 uur nog 13 plekken beschikbaar.

Zaterdag 14 oktober om 16.00 & 17.00 uur.
Locatie: By Mölle. Adres: Kruisstraat 3
Max. 12-15 plaatsen beschikbaar. Vooraf opgave via mail: info@visithattem.nl
Let op! 16.00 uur VOL!
17.00 uur nog 20 plekken beschikbaar.

Hanze Diner: Exclusief dineren in het museum tijdens 24H Hanze.
Op vrijdagavond 13 oktober wordt het Voerman Stadsmuseum Hattem in het kader van 24H Hanze tijdelijk een restaurant. Eten tussen de kunst in het museum!
Laat u verrassen met een bijzonder drie gangen menu gebaseerd op de middeleeuwen.

Er komen tafeltjes en stoelen te staan in de Hattem- en in de Voerman senior-zaal. En u kunt op verschillende tijdstippen dineren. Om 18:00, 20:00, 22:00 en om middernacht. Per “shift” is er plek voor 16 personen.

Cateraar Eet-It uit Wapenveld verzorgt het verrassingsdiner en dat belooft wat bijzonders te worden. Speciaal voor deze gelegenheid worden gerechten uit de middeleeuwen geserveerd. Uiteraard wel enigszins aangepast aan de smaakbeleving van onze tijd.

Per persoon rekenen wij 65 euro voor het diner. Exclusief drankjes, wijn en bier. U kunt achteraf afrekenen bij onze kassa.

Reserveer nu via: https://voermanstadsmuseumhattem.nl/het-hanze-diner

Beleef de Hanze tijdens KLEURRIJK
"De Hanze viert Hoogtij. Een verbond van steden die onderling handel dreven”. Zo klinken de eerste woorden uit de Hanzebeleving KLEURRIJK.
Een samenwerking tussen Muziekvereniging Ontwaakt, Willem Gunneman producties, AngelArt Kunst&Zo en Atelier Susanne Annot. Samen hebben zij de handen ineengeslagen om in het kader van het Hanzejaar 2023 een eenmalig en uniek evenement te organiseren onder de naam KLEURRIJK.

Een muzikale beleving in het licht van de aloude Hanzestad met een knipoog naar de rijke historie van de regio, kunst, de inwoners, dromen en de toekomst. Een show waarin verhaal, muziek en kunst gaan samenkomen. Een muzikale beleving in het licht van de Hanzestad met een knipoog naar de rijke historie van de regio, kunst, de inwoners, dromen en de toekomst. Meer informatie: sociale media (@kleurrijkhanze) en de website www.kleurrijkhanze.nl.

Museumschip de Vlotburg
Van 6 september t/m 16 oktober (11.00 - 18.00 uur) kun je aan de Schipperswal het Museumschip bezoeken. Hier ontdek je het Middeleeuwse leven van dichtbij. Op het reizend kasteelschip van 50 meter lengte, is een uitgebreide expositie met levensechte taferelen van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken.

Toegangsprijzen

Volwassenen €5,00
Kinderen (3 t/m 13 jaar) €4,00
Familiekaart (2 volwassenen + 2 kinderen) €15,00
Studenten (met geldig studenten id) € 4,50

Handelaren van de Hanze
Speel op 14 oktober live mee met Handelaren van de Hanze. Waan je weer even in de Hanzetijd en kom handelen in Hanze goederen. Wie produceert de meeste producten en verdient de meeste Hattemse knaken?

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Instap rondleidingen in het Anton Pieck Museum
In een leerzame en verhelderende rondleiding neemt Judith je mee in de exposities De Passie van Pieck en Hans en Grietje, over het ontwerp van het sprookje voor de Efteling. Je hoort en ziet hoe Pieck werkte en wat zijn veelzijdige werk zo uniek maakt. Judith wijst je op bijzondere details die je vervolgens zelf door een loep kunt bekijken.

Tijden: 10 uur, 12 uur, 14 uur en 16 uur. Duur 1 uur. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. De Museumjaarkaart is geldig in ons museum.

Duizend-en-een-HanzeNacht verhalen bij Anton Pieck
Anton Pieck illustreerde 16 delen van Alle- verhalen-van-duizend-en-een-nacht over mores en sores in de verre landen waarmee handel werd gedreven. Rode oortjes Ter gelegenheid van de Hanzenacht is er om 21 uur een voorleessessie van de pikante ongekuiste paragraaf uit Alle-verhalen van duizend-en-een-nacht. Het kan zijn dat sommige volwassenen, zelfs vandaag de dag, hier nog rode oortjes van krijgen.

Hanzenacht met Sinbad de Zeeman en zaklantaarnspeurtocht
Vrijdagavond 13 oktober om 19.00 uur gaan we voorlezen over Sinbad de Zeeman. Dat is één van de spannende stukken uit de 16 delen van Verhalen van 1001 Nacht. In die boeken staan vertellingen uit de 14 de en 15 de eeuw. Wij vinden het niet erg als je al in pyjama bent.

Na het voorlezen ga je in het museum met een zaklamp op zoek naar afbeeldingen die Anton Pieck heeft gemaakt in Hanzesteden. Steeds als je een van de afbeeldingen gevonden hebt, verdien je een Hanzedukaat. Als je alle dukaten hebt gevonden kun je die ruilen tegen een oorkonde waarop staat dat jij officieel een Hanzespecialist bent.

Kunst kijken, ruilen en maken in het Molenhuis Op beide dagen is de expositie, van door de gildeleden gemaakte kunstwerken geïnspireerd op het Hanzeverbond, te bezoeken.

Vrijdagavond 13 oktober staat in het teken van handelen, een belangrijke activiteit binnen de Hanze. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars vaak door geldgebrek hun werk verruild tegen goederen of diensten. Ieder gilde lid heeft een kunstwerk gemaakt ter waarde van ongeveer 50 euro. Je kunt dit in het in bezit krijgen door iets aan te bieden wat ongeveer dezelfde waarde heeft. Kunstwerken bekijken kan vanaf 16.30, het ruilen start om 20.00.

Op zaterdag 14 oktober kunnen bezoekers tussen 11.00 en 15.30 onder leiding van gilde lid Anneke Bagerman een gezamenlijk IJsselkunstwerk maken. Samenwerken en het Hanzeverbond gaan hand in hand. Reden voor het Kunstgilde Hattem om bezoekers gezamenlijk iets creatiefs te laten maken. Het Molenhuis is op de volgende tijdstippen geopend: op 13 oktober van 16.30 tot 23.00 uur en op 14 oktober van 11.00 tot 15.30.

Openstelling Molen de Fortuin
Windkorenmolen De Fortuin is op vrijdag 13 oktober tot 01.00 uur ’s nachts te bezichtigen en van binnen en buiten mooi aangelicht.

Reserveer 13 en 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen.

24H Hanze Hattem is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Cultuurfonds Hattem