evenement

Workshop klokbeker maken

wanneer
15 apr 2023
plaats
Hattem
11:00 - 12:30

Workshop Klokbeker uit de Prehistorie maken

Ruim 4000 jaar geleden leefden er mensen langs de IJssel en bewaarde men noten en bessen in klokbekers. Recent zijn er - bij de bouw van de wijk Assenrade in Hattem - scherven van een klokbeker en een klokbekerschaal gevonden, die door archeologen tot schaal en klokbeker teruggebracht zijn, unieke stukken, te zien in het Voerman Stadsmuseum in Hattem.

Deze kunstschat uit de prehistorie vertelt ons hoe men toen leefde, de pot en schaal zijn meegegeven in een kindergrafje. De klokbeker werd toen gemaakt met een opbouw in ringen en er werden inkervingen gedaan. Tijdens de workshop ‘klokbeker uit de prehistorie’ maken we – met exacte dezelfde ambachtelijke techniek als in de prehistorie – een eigen en unieke klokbeker!

Wanneer

-

Locatie

De Dijkpoort

De workshop in Dijkpoort Hattem: -ontvangst met koffie/thee/fris fruit&koeken -korte intro en het verhaal van de Hattemse klokbeker -uitleg techniek en materiaal -aan de slag met klei op kleiplankje -inkervingen en monogram uitleg -eigen uniek werk maken van klei -de klokbeker kun je zelf afbakken of langzaam laten drogen -ter afsluiting de mogelijkheid om de toren te bezoeken

Kosten € 25,00 p/p inclusief ontvangst & materiaal, na betaling ben je verzekerd van een plaats, max 9 personen, vanaf 12 jaar.

En: als je mee doet met de workshop wil je natuurlijk erna de echte Klokbeker in het Stadmuseum Voerman zien: als je deze workshop doet krijg je daar een gratis kop koffie of thee!

Wat meer achtergrondinformatie over de klokbeker in het Voerman Museum Hattem: Op 1 maart 2015 opende burgemeester Wiggers de expositie ‘Klokbekers, het kindergraf van Assenrade” in het Voerman Museum. De expositie toont bijzondere vondsten van de opgravingen bij bedrijventerrein Hattemerbroek, de Hanzelijn en Assenrade. Hattem heeft nu unieke archeologische voorwerpen in bezit!

In november 2012 werd bij archeologisch onderzoek in de te bouwen wijk Assenrade een bijzonder graf aangetroffen. Het graf uit de Klokbekercultuur (2400-1900 v. Chr.) bestaat uit een kringgreppel met daarin een centraal gelegen grafkuil. In het graf, dat vermoedelijk van een kind is, zijn een complete Veluwse klokbeker en klokbekerschaal aangetroffen. De combinatie van beker en schaal is uitzonderlijk in Nederland. De versieringen van de beker en de schaal bestaan uit lijnen en motieven die ongetwijfeld een belangrijke betekenis hebben gehad voor de Prehistorische mensen. Helaas kennen wij die betekenis niet.