evenement

IJsselbiënnale 2023

wanneer
17 juni - 17 sep 2023
plaats
Hattem

Komende zomer is het weer bijna honderd dagen lang feest langs de IJssel tijdens de derde editie van de IJsselbiënnale met als titel ‘Grondtonen’.

De internationale buitententoonstelling neemt je mee naar bijzondere plekken in het landschap waar 27 monumentale, tijdelijke kunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien zijn. Het uitgebreide culturele programma Nevengeul biedt tal van tentoonstellingen, optredens en andere activiteiten. Een fietsroute van 100 kilometer leid je in mooie afwisselende etappes langs alle kunstwerken, activiteiten en zes Hanzesteden: een ontdekkingstocht door het landschap van de mooiste rivier van ons land.
IJsselbiënnale 2023: Grondtonen

De IJsselbiënnale gaat over de impact van klimaatverandering op ons landschap. Onder de titel ‘Grondtonen’ zoomen we dit jaar in op aarde, bodem en grond. Een uiterst actueel thema nu ook het huidige regeerakkoord aangeeft dat bodem en water sturend moeten zijn voor ruimtelijke ontwikkelingen. Tijdens de ruim 100 kilometer lange kunstroute ontdek je op de fiets op bijzondere locaties unieke kunstwerken. De 27 kunstenaars hebben zich laten inspireren door het thema én het landschap. Daarnaast biedt Nevengeul heel veel andere activiteiten zoals tentoonstellingen en optredens.

Wanneer

-

Locatie

Centrum Hattem

Kunstenaars zijn bekend! De 27 kunstenaars zijn bekend en gestart met de voorbereidingen. De belangstelling of fascinatie voor de relatie tussen cultuur en natuur, mens en landschap is bij alle kunstenaars aanwezig. Het karakteristieke landschap van de IJsselvallei is voor hen onderzoeksgebied, atelier, muze en podium. Naast bekendere kunstenaars met een internationale staat van dienst (Giuseppe Licari, Lara Almarcegui, Gijs Van Vaerenbergh, Ronald van der Meijs, Rob Voerman, Karin van Dam) presenteren we ook jong en/of minder onbekend talent (Sidsel Bonde, Maud van Beuken, Vladimir Turner, Miriam Knibbeler).

Kunstroute De kunstwerken op de route bieden je een prikkelende, poëtische, verassende en soms activistische kijk op misschien wel een van de meest actuele maatschappelijke thema’s van dit moment. Dus spring op de fiets, laat je verassen door de prikkelende kunstwerken en tentoonstellingen en beleef de IJsselbiënnale met al je zintuigen.

Samenwerking De verhouding tussen de mens en het landschap staat in de IJsselbiënnale centraal. Samen met 100 partners uit de regio werken we aan een meer duurzame toekomst: cultuurmakers, culturele en maatschappelijke organisaties, landschapsbeheerders, waterbeheerders, bedrijven, gemeenten, provincies, marketingorganisaties en vele anderen. We zetten de verbindende kracht van de IJssel in om zo nieuwe perspectieven te bieden op de toekomst waarbij een goede bodem van belang is.