evenement

Marius van Dokkum en de hilarische Janboel van Opa Jan

wanneer
19 apr 2024 - 12 jan 2025
plaats
Hattem

Bij de hilarische illustraties van Opa Jan denk je vanzelf aan "een huishouden van Jan Steen" of aan een "Janboel" . Opa Jan is de hoofdfiguur uit de 8 kinderboeken van Marius van Dokkum. Opa Jan is een chaotische rommelkont die héél veel huisdieren heeft.

Marius en Anton

Anton Pieck en Marius van Dokkum hadden als kind al veel gemeen. Pieck werd geboren in Den Helder, Marius in Andijk, niet heel ver daar vandaan. Marius deed, net als Anton, niets anders dan tekenen. En Marius wist net als Anton, al op jonge leeftijd, dat hij kunstschilder wilde worden. Hij mocht naar de kunstacademie omdat hij dan schildertechnieken zou leren. Echter op de academie in Kampen was realisme in die tijd taboe, je hoorde te experimenteren met kunst. Na zijn studie ging van Dokkum als ontwerper aan het werk in een papierfabriek om centjes te verdienen.

Wanneer

19 apr - 12 jan 2025
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
€ 3,50
Entreeprijs Volwassenen
€ 11,00
Entreeprijs senioren (vanaf 65 jaar)
€ 10,00
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 7,00
CJP prijs
€ 7,00

Museumkaarthouders gratis toegang. Gezinskaarten verkrijgbaar bij de receptie van het museum. Kinderen t/m 4 jaar hebben gratis toegang.

Realistisch

Na zijn opleiding bekwaamde Marius zichzelf verder in het schilderen. Hij schildert vooral stillevens en portretten. Zijn bekendere werken kenmerken zich door hun humoristische stijl. Realistische kunst had zijn voorkeur. Hij kreeg het advies om door te gaan voor illustrator en ontwerper. Mede daardoor leerde hij nog beter tekenen en ontwikkelde een eigen herkenbare stijl .Hij werd een briljante illustrator. Het schilderen, zegt hijzelf, is me later bijgebracht door collega’s, zoals Henk Helmantel.

Opa Jan

Onder de titel Opa Jan zijn acht humoristische prentenboeken verschenen. De chaotische Opa Jan is de hoofdpersoon. Het is een echte rommelkont met héél veel huisdieren. Voor hem is niets te gek en de avonturen zijn altijd spannend en doorspekt met de typische Marius van Dokkum humor. In de expositie kun je tekeningen van Opa Jan zien uit alle 8 boeken over Opa Jan. Er hangen de leukste tekeningen met de thema's Opa Jan op Weg, Opa Jan in de puree, Opa Jan en zijn beroemde vrienden , de dieren van Opa Jan en Thuis bij Opa Jan. Het Atelier Hoe leuk zou het zijn als jij een dag van jouw eigen opa Jan tekent ? Aan de grote tafel kun je ontdekken hoe het in het Anton Pieckmuseum een echte janboel kan zijn! Je kunt er zelf gaan tekenen net als Marius van Dokkum. Je krijgt hulp, tips en sjablonen.