Beleef de Hanze tijdens het Dikke Tinne Festival

Dikke Tinne Festival

Herbeleef de sfeer van de Middeleeuwen en laat je meevoeren terug in de tijd met theaterspektakel, spannende battles en demonstraties. Snuffel tussen de Middeleeuwse koopwaar, proef van Middeleeuwse gerechten, verwonder je over de geneeskunde en gebruiken van vroeger en geniet van interactieve shows.

Volop te beleven
Troubadours en minstrelen laten hun klanken horen en oude ambachten komen tot leven. Interactieve straattheateracts laten je verwonderen over de geneeskunde van vroeger en jonkvrouwen en ridders hebben een kampement opgezet rondom de kerk. Hier ontdek je gebruiken van weleer, worden demonstraties geven en kun je zelf boogschieten en kijken bij een echt Middeleeuwse smederij.

Oude ambachten
Maak kennis met ijzersmeden, kalligraferen, bandweven en spinnen. Of neem een kijkje bij een touwslager, boekbinder of strovlechter.

Ook Hanzekooplieden zoals bijvoorbeeld de mandenmaker, lederbewerker en een palingroker presenteren hun handelswaar.

Activiteiten voor de jeugd
Van pottenbakken en beeldhouwen tot leren schieten onder begeleiding van Sint Anna Gilde. Voor de jeugd valt er van alles te beleven. In de Korte Kerkstraat kunnen kinderen van 12.00 tot 14.00 uur ponyrijden. Ook is er een parcours met Middeleeuwse spelen in de Adelaarshoek zoals hoefijzer gooien, wielewaal, trekbiljard, blick gooien en meer. "Zint alle speelen gespeeld? Dan hale een gratis ijsje bij de kraam van IJscowd.”

Theaterspektakel De Kooi van Van Wassenaer
Het verleden komt tot leven met de vertolking van een bijzonder stukje uit de historie van Hattem. Speciaal voor het festival heeft een werkgroep de ‘Kooi van Van Wassenaer’ nagebouwd en het verhaal van de gevangenneming van Jan van Wassenaer vertaald naar een theaterspektakel. Het stuk, gaat over graaf Jan II van Wassenaer die in 1512 gevangengenomen werd door hertog Karel van Gelre en zijn legeraanvoerder Maarten van Rossum. Van Wassenaer werd opgesloten in één van de torens van het Hattems kasteel: genaamd de Dikke Tinne. Er werd een speciale kooi gebouwd waarin een bed en een tafel paste. Hierin heeft Jan van Wassenaar 2 jaar gevangen gezeten. Met een toneelspel door de stad, beleven bezoekers het verhaal van Jan van Wassenaer van zijn gevangenneming tot en met zijn vrijlating.

Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Cultuurfonds Hattem en vanuit project Veluwse Buitenvoorstellingen.

Kloostermoppen presentatie op Tinneplein
2023 is het Hanzejaar waarin 800 Jaar Handelsverbond wordt gevierd. De Hattemsche Handelswaar was de Kloostermop, een baksteen gebakken naar geheim Italiaans recept. In Hattem zie je de kloostermoppen op sommige plekken nog in monumenten, zoals in de Dikke Tinne. De Hattemse jeugdigen en senioren werken momenteel aan een gezamenlijke Hanzemuur waarin ieder een kloostermop maakt als bouwsteen van een Historische Hanzemuur.

Op het Tinneplein is deze creatieve historische muur gebouwd van zelfgemaakte kloostermoppen op zaterdag 9 september te bewonderen. Zeker 600 met historische tafereeltjes versierde dozen, de kloostermoppen, vormen samen deze muur op een enorme stellage van 15 meter breed en 1.80 meter hoog. Alle Hattemse basisscholen en woonvoorzieningen voor senioren zijn betrokken en hebben hiervoor materiaal aangeleverd gekregen vanuit de organisatie. De organisatie hiervan ligt bij Daphne Katgert en Anja Marks. Inspiratie voor ieders eigen Kloostermop wordt ondersteund door Angela van Angelart Kunst&Zo. Op 8 september wordt de Hanzemuur door de jeugd gebouwd. Wil je weten wat een kloostermop is en hoe een Hattemse Hanzemuur tot stand komt? Kom dan op 9 september naar het Tinneplein!

Dikke Tinne?
Het festival ontleent zijn naam aan de ‘Dikke Tinne’, de versterkte burcht van de graven, later hertogen, van Gelre. Eigenlijk heette het kasteel Sint Lucia, maar in de volksmond werd het Dikke Tinne genoemd vanwege de twee torens met muren van wel zeven meter dik. De binnenstad van Hattem kenmerkt nog veel meer historische panden en straatjes is er daarmee een perfect decor voor dit historische festival.

Museumschip de Vlotburg
Van 6 september t/m 16 oktober (11.00 - 18.00 uur) kun je aan de Schipperswal het Museumschip bezoeken. Hier ontdek je het Middeleeuwse leven van dichtbij. Op het reizend kasteelschip van 50 meter lengte, is een uitgebreide expositie met levensechte taferelen van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken.
Toegangsprijzen
Volwassenen €5,00
Kinderen (3 t/m 13 jaar) €4,00
Familiekaart (2 volwassenen + 2 kinderen) €15,00
Studenten (met geldig studenten id) € 4,50

Programma in de Andreaskerk
9 september is het tevens Open Monumentendag en is de Andreaskerk geopend voor publiek en vinden er rondleidingen plaats. Schola Dominica uit Zwolle geeft een klein concert om 13.00 uur. Om 16.00 uur wordt er een orgelconcert uitgevoerd.

Lekkers in Middeleeuwse stijl
Kom smullen van gerookte paling, lekkers van de grill & ofyr, medebier, worsten, speciaalbieren en stoofpotje uit de heksenketel. Langs het parcours is er her en der lekkers en op het Tinneplein is fijn terras naast het podium van het theaterspektakel.

Volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram