Kunstfestival Hattem

Op zaterdag 25 mei 2024 11-17 uur staat Hattem in het teken van kunst! Ontdek diverse kunstdisciplines, geniet van live muziek en ontmoet inspirerende kunstenaars.

Kom zaterdag 25 mei 2024 naar Hattem en ontdek de veelzijdigheid van kunst.

Kunstmarkt

Dit buitenevenement trekt al vele jaren kunstenaars uit het hele land. En ook dit jaar zullen vele kunstenaars hun werk demonstreren, presenteren en te koop aanbieden verdeeld over de gehele historisch binnenstad. Diverse kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd.

Schilders, aquarellisten, illustratoren, grafici, beeldhouwers, keramisten, hout-, glas-, papier- en porselein kunstenaars, kunstfotografen, gameontwerpers, woordkunstenaars, textiel-, zijde- en viltkunstenaars, ontwerpers van tassen en edelsmeden komen in groten getale naar Hattem. Dit jaar presenteren ruim 100 kunstenaars hun gevarieerde werk op het Voermanplein, tussen het Voermanplein en de Dijkpoort, in de Kruisstraat én uiteraard rondom de Grote Kerk.
[Deelnemers Kunstmarkt]

Workshop van Stofpapierschaar: De Viskraam

Maak een vis die er nog niet is! Met foamboard, verschillende soorten papier en schilderzand. Starttijd: 11.30,13.30 & 15.30 Hoelang? Ongeveer een uur Aantal deelnemers: maximaal 6 per ronde Voor wie? Voor alle leeftijden. Kinderen (vanaf 8 jaar) graag samen met een ouder Kosten: €5,- per persoon Door wie? Joke Versteeg

Beeldhouwkunst

Kom bij het Beeldhouwersgilde kennis maken met het ambacht. Schuif aan om het zelf te proberen. Ook kinderen kunnen zelf aan de slag met mergel of speksteen. Kijk mee hoe creaties uitgehakt worden en hoe gevelstenen gemaakt worden.

Er wordt gewerkt aan zes nieuwe gevelstenen voor panden in de binnenstad van Hattem. Dat worden hele mooie polychrome gevelstenen die worden tentoongesteld op het Kunstfestival.

De beeldhouwers vertellen je graag over de gebruikte technieken en het ontstaan ervan.

Ontmoet kunstenaars die aan het werk zijn en ontdek boetseer mogelijkheden en creëren van portretten uit klei. Gaande weg de dag zie je steeds meer de contouren ontstaan. Raad jij van wie er uit klei een portret ontstaat?

Ook Galerie, Park- en Beeldentuin "de Schoppert" is met haar club creatieve mensen present en presenteren ze hun keramiek en sculpturen.

Workshop kids cigar box gitaar bouw 11.00 - 12.00 uur
De cigar box gitaar is een oer muziek instrument van de arme bevolking op de katoenplantages. Bij gebrek aan geld bouwden ze zelf van oude bezemstelen, een paar draden als snaar, een lege sigarendoos als klankkast en een afgesneden flessenhals als slide.‘s Avonds gingen ze in de Juke Joints daarmee muziek maken, die we leerden kennen als bluesmuziek.

De “Kids Bow” is zo’n cigar box instrument, die teruggaat naar het aloude instrument, in een workshop speciaal voor kids van tussen 8 en 12 jaar ontwikkeld. Het gitaartje is een 1 snarige cigar box Diddley Bow, gemaakt van een sigarendoos, een bezemsteel of ander gebruikt hout en een echte gitaarsnaar. Op de Kids Bow kunnen kinderen al heel snel een blues wijsje en een vette rocklick spelen. Onder begeleiding bouwen kids in ca 40 minuten tijd hun eigen 1 snarige gitaar. En na afloop gaan we er natuurlijk ook op leren spelen! De workshop is een leuke, leerzame en interactieve activiteit in techniek, muziek, duurzaamheid en circulair denken. Kosten 30 euro incl. alle materialen. Voor meer info over en aanmelden voor deze workshops, mail naar Henri via bighouse1@kpnplanet.nl

Graffiti workshop

Onder begeleiding van een professionele graffiti artiest ontdek je verschillende spuittechnieken en mag je jouw eigen creativiteit de loop laten om je eigen graffiti stijl te ontdekken.
11.30 – 12.30 uur & 13.00 – 14.00 uur & 14.30 – 15.00 uur

Workshop 3 snarig semi acoustisch cigar box gitaar
12.15 - 14.45 uur Onder begeleiding bouwen van een acoustische, 3 snarige, ongefrette cigar box slide gitaar (het oer model) van hoogwaardige materialen. Geschikt voor zowel beginners die nog nooit geen snaar instrument in handen hebben gehad als gevorderden. En..., de gitaar kan op een versterker worden aangesloten! Duur van de workshop is ca 2,5 uur en dat is inclusief les in een aantal mooie vette blues- en rock licks. Vooraf opgave (of men een links- of rechtshandige gitaar wil bouwen) via mail i.v.m. voorbereiding van de instrumenten, is daarom wel nodig. Kosten deze zeer gezellige workshop 3 snarig semi acoustisch cigar box gitaar is slechts 110 euro. Meer info of opgave kan via: bighouse1@kpnplanet.nl

Schilder workshops
Heb je altijd al willen leren schilderen, maar zie je door de kwasten het doek niet meer? Op een laagdrempelige manier leer je van Sascha de technieken tot het maken van prachtige schilderijen. Je krijgt een stap-voor-stap uitleg en leert basis schildertechnieken.
Geen ervaring vereist. Kortom, geniet, ontspan, ervaar en leer laagdrempelig schilderen tijdens Kunstfestival Hattem.

Beelden maken met kunst hars
Maak kennis met de mogelijkheden van kunsthars. Ontdek tijdens deze demonstratie de basistechnieken van het werken met kunsthars en glasvezeldoek. Het realiseren van een uniek kunstwerk begint met het maken van een basisvorm van schuim. Deze wordt nadien bekleedt met glasvezeldoek en kunsthars. Wanneer de grove vorm gereed is, kun je verfijnen en egaliseren waarna het gereed is om geschilderd te worden.

Performance art in red

Volg de rode schoenen naar het Plein bij de Molen en laat je verassen door ambacht demonstraties en ontdek hoe theater, muziek en beeldende kunst samen komen in performance art en laat je meenemen in hun wereld in rood. Kom je verwonderen over grote bellenblaas bubbels of doe mee aan een potje schaken in deze wereld in het rood.

Yarn Art

Kom ook zeker even een kijkje nemen in de Kruisstraat bij haak- en breiwinkel Twee Steekjes Los! Daar zul je ontdekken dat werken met draadjes zeker niet meer suffig en alleen voor oude omaatjes is. Speciaal voor het festival hebben ze een kunstenares uitgenodigd om onderstaande demonstratie te geven.

Demonstratie Temari
Een eeuwenoude Japanse naaldkunst. Van oudsher wordt de temari gemaakt van een prop vodden, omwikkeld met garen en daarna versierd met zijden garen in kleurrijke patronen. Een temari geschenk brengt geluk en is het sierlijke symbool van liefde en vreugde. Er liggen een aantal voorbewerkte ballen, waar bezoekers zelf Temari kunnen proberen.

Bepaalde patronen hebben hun eigen symbolische betekenis, vaak vanuit de natuur, van oudsher bepaald of meegegeven door de maker vanuit het gevoel en/of de kennis van de symboliek. De kunst van de temari ging over van generatie op generatie van moeder op dochter. Tegenwoordig wordt deze traditionele Japanse volkskunst veelal beoefend door kunstenaars en dient als souvenir. Kom kijken en ontdek het zelf.

Workshop 3D pen

Maak met een 3D pen de hoofdpersoon uit je favoriete boek of ontwerp zelf een 3D afbeelding!
Voor wie? Kinderen van 6 t/m 12 jaar Tijd: van 12.00 – 16.00 uur Kosten: gratis Aantal deelnemers: maximaal 8 tegelijk Door wie: de Bibliotheek Noord-Veluwe

Wat is het: Met een 3D pen kan getekend worden alsof het een echte pen is. De lijnen die met de 3D pen getekend worden komen er vloeibaar uit en worden vervolgens hard. De getekende afbeeldingen kun je daarna gewoon vastpakken. Vanuit een platte tekening wordt op deze manier een 3D creatie gemaakt!

10x10 Schilderwedstrijd

Wie maakt het mooiste mini-kunstwerk? De uitdaging is om van een kaal bordje van 10x10 cm een kunstzinnige creatie te maken. Dus teken, schilder, boetseer of plak erop los. Volwassen zenden vooraf hun inzending in. Kinderen mogen op de festivaldag hun creativiteit laten zien bij Angelart Kunst&Zo (Achterstraat 50). Doe mee en maak kans op leuke prijzen.

Expositie bij Huis & Hof Ridderstraat 27

Beeldend kunstenaar Annette Wijninga exposeert tijdens Kunstfestival Hattem in de woonwinkel voor interieur, lifestyle en advies: Huis & Hof. Ontdek de kenmerkende abstracte composities van mens en natuur in Annette’s schilderijen van acrylverf en in haar wolart.

Workshop tekenen met inkt

Kom tekenen met inkt! Maak kennis met verschillende fineliner-technieken en teken (het begin van) een dier met fineliner op papier. Starttijden: 11:30 u, 13:30 u, 15:30 u Duur: 30 minuten Groepjes van maximaal 4 personen per starttijd. Kids zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. Deelnamekosten €5,-. Alle benodigde materialen zijn aanwezig.

Workshop van Blumke: een logeermuisje

Maak je eigen logeermuisje van wolvilt, met een eigen slaapzakje in een doosje zodat je hem mee kan nemen op al je grote en kleine avonturen. Vrije inloop gedurende de dag en zolang de voorraad strekt. Maximaal 6 deelnemers tegelijk. De workshop duurt ongeveer 30 minuten. Voor alle leeftijden maar onder 9 jaar is hulp vereist omdat er wordt gewerkt met een heet lijmpistool. De kosten voor het maken van een eigen logeermuisje bedragen 10 euro.

Nog meer te ontdekken

Galerie Niemeijer presenteert een deel van hun collectie bij het Molenhuisje naast molen de Fortuin. Naast de collectie laten ze ook iets zien van lijstenmakerij en het restauratie atelier en kunt u informeren naar hun exclusieve galerielijsten en taxatie mogelijkheden.

Ook kun je deelnemen aan kralenweeftechnieken & mixed media beadart en een kleine mozaïek pakketten workshop.

Kleinkunst podia
Kom genieten van adembenemende performances. Let op voor al dat moois wat rondloopt en als straattheater door de straten rondtrekt. Je komt zomaar ineens deze pauw tegen die trots haar veren aan je toont. Sfeervolle muziek zoals fijne soul/jazz/pop nummers en swingend brassband muziek maken dit jaarlijkse evenement compleet.

Volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram

Kom zaterdag 25 mei 2024 naar Hattem, leef je creatief uit, laat je inspireren en geniet van alle vormen van kunst.

Kunstfestival Hattem wordt mede mogelijk gemaakt door: