Kunstfestival Hattem

Op zaterdag 25 mei 2024 11-17 uur staat Hattem in het teken van kunst! Ontdek diverse kunstdisciplines, geniet van live muziek en ontmoet inspirerende kunstenaars.

Kom zaterdag 25 mei 2024 naar Hattem en ontdek de veelzijdigheid van kunst.

Kunstmarkt

Dit buitenevenement trekt al vele jaren kunstenaars uit het hele land. En ook dit jaar zullen vele kunstenaars hun werk demonstreren, presenteren en te koop aanbieden verdeeld over de gehele historisch binnenstad. Diverse kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd.

Schilders, aquarellisten, illustratoren, grafici, beeldhouwers, keramisten, hout-, glas-, papier- en porselein kunstenaars, kunstfotografen, gameontwerpers, woordkunstenaars, textiel-, zijde- en viltkunstenaars, ontwerpers van tassen en edelsmeden komen in groten getale naar Hattem. Dit jaar presenteren ruim 100 kunstenaars hun gevarieerde werk op het Voermanplein, tussen het Voermanplein en de Dijkpoort, in de Kruisstraat én uiteraard rondom de Grote Kerk.
[Deelnemers Kunstmarkt]

Workshop Vrije Vogels - Papiercollage op canvas
Ontdek een nieuwe vogelsoort: de vogel die jij zelf ontwerpt! Een experiment met stof, papier en schaar. Laat je fantasie de vrije loop.
Voor wie? Voor volwassenen. Ook kinderen vanaf ongeveer 8 jaar welkom, als papa of mama ook deelneemt. Starttijd: 11.30, 13.30 en 15.30 u Duur: een uur Kosten: €3,-/persoon Aantal deelnemers: maximaal 6 per ronde Door wie: Joke Versteeg

Workshop linoleum print

Leer de fijne kneepjes van het lino snijden, guts een leuke afbeelding, die je vervolgens in inkt en met de etspers afdrukt.
Na het festival ga je naar huis met je eigen kunstwerkje.
Hoe gaaf is dat!

Beeldhouwkunst

Kom bij het Beeldhouwersgilde kennis maken met het ambacht. Schuif aan om het zelf te proberen. Ook kinderen kunnen zelf aan de slag met mergel of speksteen. Kijk mee hoe creaties uitgehakt worden en hoe gevelstenen gemaakt worden.

Er wordt gewerkt aan zes nieuwe gevelstenen voor panden in de binnenstad van Hattem. Dat worden hele mooie polychrome gevelstenen die worden tentoongesteld op het Kunstfestival.

De beeldhouwers vertellen je graag over de gebruikte technieken en het ontstaan ervan.

Ontmoet kunstenaars die aan het werk zijn en ontdek bijvoorbeeld verschillende boetseer mogelijkheden en creëren van portretten uit klei. Gaande weg de dag zie je steeds meer de contouren ontstaan. Raad jij van wie er uit klei een portret of torso ontstaat?

Ook Galerie, Park- en Beeldentuin "de Schoppert" is met haar club creatieve mensen present en presenteren ze hun keramiek en sculpturen.

Workshop kids cigar box gitaar bouw 11.00 - 12.00 uur
De cigar box gitaar is een oer muziek instrument van de arme bevolking op de katoenplantages. Bij gebrek aan geld bouwden ze zelf van oude bezemstelen, een paar draden als snaar, een lege sigarendoos als klankkast en een afgesneden flessenhals als slide.‘s Avonds gingen ze in de Juke Joints daarmee muziek maken, die we leerden kennen als bluesmuziek.

De “Kids Bow” is zo’n cigar box instrument, die teruggaat naar het aloude instrument, in een workshop speciaal voor kids van tussen 8 en 12 jaar ontwikkeld. Het gitaartje is een 1 snarige cigar box Diddley Bow, gemaakt van een sigarendoos, een bezemsteel of ander gebruikt hout en een echte gitaarsnaar. Op de Kids Bow kunnen kinderen al heel snel een blues wijsje en een vette rocklick spelen. Onder begeleiding bouwen kids in ca 40 minuten tijd hun eigen 1 snarige gitaar. En na afloop gaan we er natuurlijk ook op leren spelen! De workshop is een leuke, leerzame en interactieve activiteit in techniek, muziek, duurzaamheid en circulair denken. Kosten 30 euro incl. alle materialen. Voor meer info over en aanmelden voor deze workshops, mail naar Henri via bighouse1@kpnplanet.nl

Graffiti workshop

Onder begeleiding van een professionele graffiti artiest ontdek je verschillende spuittechnieken en mag je jouw eigen creativiteit de loop laten om je eigen graffiti stijl te ontdekken.
11.30 – 12.30 uur & 13.00 – 14.00 uur & 14.30 – 15.00 uur

Workshop 3 snarig semi acoustisch cigar box gitaar
12.15 - 14.45 uur Onder begeleiding bouwen van een acoustische, 3 snarige, ongefrette cigar box slide gitaar (het oer model) van hoogwaardige materialen. Geschikt voor zowel beginners die nog nooit geen snaar instrument in handen hebben gehad als gevorderden. En..., de gitaar kan op een versterker worden aangesloten! Duur van de workshop is ca 2,5 uur en dat is inclusief les in een aantal mooie vette blues- en rock licks. Vooraf opgave (of men een links- of rechtshandige gitaar wil bouwen) via mail i.v.m. voorbereiding van de instrumenten, is daarom wel nodig. Kosten deze zeer gezellige workshop 3 snarig semi acoustisch cigar box gitaar is slechts 110 euro. Meer info of opgave kan via: bighouse1@kpnplanet.nl

Performance art in red

Volg de rode schoenen naar het Plein bij de Molen en laat je verassen door ambacht demonstraties en ontdek hoe theater, muziek en beeldende kunst samen komen in performance art en laat je meenemen in hun wereld in rood. Kom je verwonderen over grote bellenblaas bubbels en doe mee aan de workshop sieraden maken met krimpie bij Angelart.

Yarn Art

Kom ook zeker even een kijkje nemen in de Kruisstraat bij haak- en breiwinkel Twee Steekjes Los! Daar zul je ontdekken dat werken met draadjes zeker niet meer suffig en alleen voor oude omaatjes is.

Laat je inspireren door de dames van Twee Steekjes Los. Zij hebben speciaal voor het Kunstfestival verschillende haak- en breipakketten samengesteld waarmee je je eigen kunstige shawl maakt met kleurrijke (hand geverfde) garens.

Ook kun je in de etalage (en bij goed weer op de kraam) de prachtige en kunstige breiwerken bewonderen van Loret Karman, maker, beeldend kunstenaar, colorist en eigenaar van De Amsterdamse Steek. Zij tilt het breien en het verwerken van hand geverfde garens naar een hoger niveau.

Workshop 3D pen
Maak met een 3D pen de hoofdpersoon uit je favoriete boek of ontwerp zelf een 3D afbeelding!
Voor wie? Kinderen van 6 t/m 12 jaar Tijd: van 12.00 – 16.00 uur Kosten: gratis Aantal deelnemers: maximaal 8 tegelijk Door wie: de Bibliotheek Noord-Veluwe

Wat is het: Met een 3D pen kan getekend worden alsof het een echte pen is. De lijnen die met de 3D pen getekend worden komen er vloeibaar uit en worden vervolgens hard. De getekende afbeeldingen kun je daarna gewoon vastpakken. Vanuit een platte tekening wordt op deze manier een 3D creatie gemaakt!

10x10 Schilderwedstrijd

Wie maakt het mooiste mini-kunstwerk? De uitdaging is om van een kaal bordje van 10x10 cm een kunstzinnige creatie te maken. Dus teken, schilder, boetseer of plak erop los. Volwassen zenden vooraf hun inzending in. Kinderen mogen op de festivaldag hun creativiteit laten zien bij Angelart Kunst&Zo (Achterstraat 50). Doe mee en maak kans op leuke prijzen.

Nog meer te ontdekken

Galerie Niemeijer presenteert een deel van hun collectie bij het Molenhuisje naast molen de Fortuin. Naast de collectie laten ze ook iets zien van lijstenmakerij en het restauratie atelier en kunt u informeren naar hun exclusieve galerielijsten en taxatie mogelijkheden.

Kleinkunst podia
Kom genieten van adembenemende performances. Let op voor al dat moois wat rondloopt en als straattheater door de straten rondtrekt. Je komt zomaar ineens deze pauw tegen die trots haar veren aan je toont. Sfeervolle muziek zoals fijne soul/jazz/pop nummers en swingend brassband muziek maken dit jaarlijkse evenement compleet.

Volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram

Kom zaterdag 25 mei 2024 naar Hattem, leef je creatief uit, laat je inspireren en geniet van alle vormen van kunst.

Kunstfestival Hattem wordt mede mogelijk gemaakt door: