Geniet al wandelend van kunst in de binnenstad van Hattem

Kunstmaand Hattem

Kunstroute met 100 werken, poëzie, workshops & open ateliers

Hattem wordt één grote kunstgalerie
Met ruim 100 kunstwerken in de binnenstad is er veel te bewonderen in Hattem. Een stadswandeling neemt toeschouwers mee langs kunstwerken en poëzie in de etalages en langs open ateliers. Van 1 mei t/m 29 mei 2023 zijn er diverse schilderijen, keramiek, sieraden, textielkunst, fotografie, beelden, glaskunst en grafisch tekenwerk te bewonderen. Tevens worden er workshops georganiseerd waarbij oude ambachten in een modern jasje gestoken worden. Zoals glas in lood, kalligraferen, keramiek met IJsselklei en handwerken. ↵

Bekijk de plattegrond hierboven en [deelnemerslijst] (volgt nog), zodat u een mooie route kunt uitstippelen.

Volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram

Poëzie
Geniet van de uitnodigende etalages met verrassende en inspirerende dichtkunst. Hierover later meer.

Beeldentuinen Bekijk de beelden in de stadsbeeldentuin, te vinden op de hoek van de Kleine Gracht en Geldersedijk.

Workshops "Ambachten vanuit de Hanze tijd"
2023 wordt een jaar waarin we extra betekenis geven aan 800 jaar Hanze. Kunstfestival Hattem presenteert Hanze ambachten in een modern jasje. Ervaar de wereld van vandaag in een historisch decor en meldt u aan voor één van de workshops, zoals glas in lood, kalligraferen, vilten, keramiek met IJsselklei en handwerken.

Workshop Letter Illustraties in aquarelverf
Een initiaal is een versierde en vergrote beginletter van een tekst en werd in middeleeuwse handschriften gebruikt om de tekst te structureren. Geïnspireerd op de middeleeuwse initiaal letters is de workshop, ‘Letter Illustraties’ ontstaan. Tijdens deze workshop leer je van alles over inspiratie, technieken wassingen, kleur en ordening van beeld. De workshop Letter illustraties is een - workshop met praktische aquarel oefeningen en ontwerp voorbeelden.

Je kunt werken met de kant en klare voorbeelden of je kunt je eigen letter ontwerp maken. Data: Di 14 maart 19.30 uur Wo 5 april 19.30 uur Vr 13 mei 19.30 uur Prijs: €25,00 pp incl. materiaalkosten werkstuk, incl. koffie/thee/fris & lekkers. Na afloop ga je met mooie proefjes en een letter illustraties in aquarel naar huis.
Reserveren: https://studioangelart.nl/workshops/

Workshop ‘glas in lood’ in Dijkpoort Hattem
Zaterdag 14 oktober en 21 oktober 11.00 - 12.30 uur
Zaterdag 13 mei & zaterdag 20 mei reeds volgeboekt
Uitkijkend door de glas-in-loodramen van de Dijkpoort leert u van Chris de Goede (ambachtelijk glas in lood maker en docent) op een eenvoudige manier en binnen korte tijd worden de beginselen van het maken van een klein glas-in-loodraampje.

De Goede toont tevens voorbeelden van glas in lood. De deelnemers maken een compleet origineel glas-in-lood raampje, waarbij ze kennismaken met verschillende soorten glas, het leren glassnijden en het in elkaar zetten en solderen van het raampje. Het uiteindelijke resultaat is een compleet eigen gemaakt glas in lood van 4 stukken glas, om mee naar huis te nemen.

Prijs: €25,00 pp incl. materiaalkosten werkstuk, incl. koffie/thee/fris & lekkers
Reserveren: mail naar edith.e.dejong@gmail.com. Na de bevestiging en overmaking van €35,00 op rekening nummer: NL55 INGB 0007 8637 90 tnv Kunst & Erfgoededucatie, bent u verzekerd van een plek.

Muurgedichten
In het steegje naast Restaurant De Ridderhof (Ridderstraat 25) en op de Molenbelt bij Bloemen van Karin (Molenbelt 2B) waren eerder al muurgedichten te bewonderen.
In het poortje naar het Tinneplein tussen Adelaarshoek nr 8 en 10A, kunt u nu ook een gedicht van Hans Andreus bewonderen.

Open ateliers
Benieuwd naar de kunstenaar achter het kunstwerk in de etalage? Enkele Hattemse kunstenaars zijn op de zaterdagen in mei aan het werk in hun atelier voor een kijkje achter de schermen. Nog voordat u onder de Dijkpoort van Hattem wandelt wordt u al verrast met een expositie in het atelier in de Voermankoepel. Bijna dagelijks zijn de kunstenaars Roeli Rumscheidt en Inge in ’t Hout aan het werk en bent u welkom voor een bezichtiging. Edith de Jong houdt atelier op de tweede verdieping van de Dijkpoort, die tijdens de kunstmaand geopend is voor de workshop: "Glas in lood." Ook vindt u een atelier bij Adelaarshoek 5a en Kerkstraat 11.

Bij Bruno Barat Art Gallery ontdekt u de tentoonstelling van de bekende Nederlandse kunstschilder Freek van den Berg (1918-2000).
De titel van de tentoonstelling heet: "Passie voor kleur".
Het gaat om 11 unieke werken van de kunstenaar.
De tentoonstelling is van 1 mei 2023 tot en met 17 juni 2023.

Tijdens het Kunstfestival kunt u bij het Beeldhouwersgilde live ervaren hoe grote blokken staan transformeren tot de mooiste werken. Tijdens de kunstmaand zijn enkele werken van Het Beeldhouwersgilde geëxposeerd. Loop ook even binnen bij Angelart Kunst&Zo. Angela vertelt je graag over haar aquarel technieken en cursus aanbod. Naast haar eigen werken, kunst prints en kaarten zijn in de etalage (nog nader te bepalen) werken te bewonderen. Volg vanaf hier de rode schoentjes om alle kunstwerken bij het Museum Kwartier te bekijken zoals o.a. het werk van hoedenmaakster Grietje Verwoerd.

Happy Art Stones Challenge
Ook de allerkleinsten doen mee! Visit Hattem roept alle kinderen op om stenen te verzamelen en deze te beschilderen tot een mini-kunstwerkje. Doe mee en haal de kunstenaar bij je naar boven. Nog even aflakken met primer en de steen is klaar om de wijde wereld in te trekken. Verstop jouw Happy Stone ergens in de binnenstad en maak de vinder blij met een glimlach.

Gratis lekkers
Ieder weekend worden er enkele stenen verstopt met een afbeelding van een softijs, broodjes kroket of schepijs die ingeruild kunnen worden voor een gratis ijsje of snack bij o.a. Tutti Gelati, Plaza de Haven en De Leckernij. Geniet van deze lekkernij en wandel vol energie weer verder door de stad.
Doen jullie ook mee met dit vriendelijke gebaar? Hoe meer Happy Stones, hoe meer mensen een glimlach op hun gezicht.

Fotografie expositie
Van pittoreske steegjes en historische panden tot weidse uitzichten over de IJssel. Hattem levert schitterende plaatjes op. Niet alleen is Hattem inspiratiebron voor vele kunstschilders, de fotogenieke stad wordt ook graag vastgelegd op camera. Meer informatie volgt.

Ga op ontdekkingstocht door Hattem en kom genieten van kunst!

Als spetterende afsluiting van de maand is zaterdag 20 mei Kunstfestival Hattem 2023, lees hier meer Kunstfestival Hattem