Geniet al wandelend van kunst in de binnenstad van Hattem

Kunstmaand Hattem

Kunstroute met 100 werken, poëzie, workshops & open ateliers

Hattem wordt één grote kunstgalerie
Met ruim 100 kunstwerken in de binnenstad is er veel te bewonderen in Hattem. Een stadswandeling neemt toeschouwers mee langs kunstwerken en poëzie in de etalages en langs open ateliers. Van 1 mei t/m 29 mei 2023 zijn er diverse schilderijen, keramiek, sieraden, textielkunst, beelden, glaskunst en grafisch tekenwerk te bewonderen.

Tevens worden er workshops georganiseerd waarbij oude ambachten in een modern jasje gestoken worden. Zoals glas in lood, kalligraferen en handwerken. ↵

Bekijk de plattegrond hierboven en [deelnemerslijst online]
Deelnemerslijst om te printen

Volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram

Poëzie
Geniet van de uitnodigende etalages met verrassende en inspirerende dichtkunst in de binnenstad en op de draaideuren van Albert Heijn aan Vechtstraat 7. De volgende dichters doen mee aan de kunstroute met woordkunst op etalageruiten: Kasper Peters, Vincent Corjanus, Wietse Hummel & Hans Lambrechts.

Huiskamerconcert bij Bruno Barat Art Gallery

Zaterdagmiddag 27 mei om 13.00 en 14.15 uur (vrije toegang)
Locatie: in de galerie aan de Kruisstraat 21
Beethoven-Brahms-C-Haendel-Mendelssohn-Paisiello-Schubert Cohen-Joel-Morricone-Reily-Saksioni

Muurgedichten
In het steegje naast Restaurant De Ridderhof (Ridderstraat 25) en op de Molenbelt bij Bloemen van Karin (Molenbelt 2B) waren eerder al muurgedichten te bewonderen.
In het poortje naar het Tinneplein tussen Adelaarshoek nr 8 en 10A, is een gedicht van Hans Andreus bewonderen en in de Kerksteeg sinds kort het gedicht (H)Attem, vrogger en noe van Henrik Jan Agterhuis (1894-1980).

Workshops "Ambachten vanuit de Hanze tijd"
2023 wordt een jaar waarin we extra betekenis geven aan 800 jaar Hanze. Kunstfestival Hattem presenteert Hanze ambachten in een modern jasje. Ervaar de wereld van vandaag in een historisch decor en meldt u aan voor één van de workshops, zoals glas in lood, kalligraferen, vilten, keramiek met IJsselklei en handwerken.

Workshop dag vilten stokpopje
Leer vilten en maak een lief stokpopje. We gaan nat vilten, dat heb je heel snel geleerd. De vilt kan met een schuimrubber vorm tot een mooi kopje worden, er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden. Ook leer je het maken van het lijfje, en als er tijd is kun je het popje zelf nog extra versieringen meegeven. Za 13 en 27 mei van 10.00-15.00 u, E 95,-pp. Incl. materiaal, koffie, thee met lekkers en lunch. Max 6 personen.

Workshop “Fossiel” takkenbeest
In omgeving Hattem is veel te genieten. In het bos kun je je onderdompelen in het groen, en je laten leiden door wat je om je heen ziet. Met vondsten uit het bos maken we een dier wat geweest had kunnen zijn. Kijken naar wat je ziet is in deze workshop een gezellige bezigheid, waarbij we elkaar inspireren. Doe ook mee! Vrij 12 en 26 mei, 9.00-11.30 u., E50,-pp, incl. materiaal, koffie/thee met lekkers. Max 6 personen Reserveren vilten stokpopje en/of fossiel” takkenbeest via: willekeklaassen@me.com

Masterclasses Loret Karman bij Twee Steekjes Los
De masterclasse ‘Kleurstudie in breiwerk’ worden gegeven door Loret Karman van De Amsterdamse Steek (www.deamsterdamsesteek.eu). Je kunt Loret kennen van haar werk voor het Van Gogh-museum waar ze het garendoosje van Vincent van Gogh heeft gereproduceerd.

Dit bracht Loret op het spoor van een nieuwe manier van kleuronderzoek. Zonder dat Van Gogh instructies of tekst achterliet over het gebruik van zijn doosje met garens, blijkt het een schat aan informatie en onderzoeksmethoden te bieden die goed bruikbaar zijn voor het bepalen van de kleuren die je gebruikt in jouw borduur- of breiwerk. In de twee masterclasses gebruiken we voorbeelden en halen we inspiratie uit werk van kunstenaars zoals Van Gogh, Frida Kahlo, Chagall en Matisse.

Kleur is ontzettend bepalend voor jouw textiele werk. Het eerste wat je ziet als je een bolletje wol vasthoudt is de kleur. Pas daarna ga je kijken naar de samenstelling van de draad, de dikte of de manier waarop het gesponnen is. Tijdens de 2 masterclasses (nb; je kunt ze beiden volgen als je dat wilt, de inhoud van de classes overlapt niet) gaan we twee volle dagen studeren op kleur. We beloven je dat je na deze masterclass nooit meer hetzelfde naar de kleuren zult kijken dan ervoor.

Kleurstudie in breiwerk Aan de hand van inspiratiebeelden gaan we aan de slag met het onderzoeken van het effect wat kleuren op elkaar hebben. Welke kleuren versterken elkaar, vechten met elkaar of geven elkaar de ruimte? Hoe heeft de door jou gebruikte techniek hier invloed op? Of de samenstelling van de vezel? De manier waarop de draad gesponnen is misschien? Of de manier waarop het geverfd is?

Datum: zaterdag 13 mei 2023 Tijd: 11.00 – 16.00 uur Locatie: Twee Steekjes Los (Kruisstraat 9, 8051 GD Hattem) Prijs: € 125,00 Meer informatie / aanmelden: http://tweesteekjeslos.nl/workshops/

Workshop Letter Illustraties in aquarelverf
Een initiaal is een versierde en vergrote beginletter van een tekst en werd in middeleeuwse handschriften gebruikt om de tekst te structureren. Geïnspireerd op deze letters is de workshop, ‘Letter Illustraties’ ontstaan. Tijdens deze workshop leer je van alles over inspiratie, technieken wassingen, kleur en ordening van beeld. De workshop biedt praktische aquarel oefeningen en inspirerende ontwerp voorbeelden.

Je kunt werken met de kant en klare voorbeelden of je kunt je eigen letter ontwerp maken. Data: Di 14 maart 19.30 uur Wo 5 april 19.30 uur Vr 13 mei 19.30 uur Prijs: €25,00 pp incl. materiaalkosten werkstuk, incl. koffie/thee/fris & lekkers. Na afloop ga je met mooie proefjes en een letter illustraties in aquarel naar huis.
Reserveren: https://studioangelart.nl/workshops/


Workshop ‘glas in lood’ in Dijkpoort Hattem
Zaterdag 14 oktober en 21 oktober 11.00 - 12.30 uur
Zaterdag 13 mei & zaterdag 20 mei reeds volgeboekt
Uitkijkend door de glas-in-loodramen van de Dijkpoort leert u van Chris de Goede (ambachtelijk glas in lood maker en docent) op een eenvoudige manier en binnen korte tijd worden de beginselen van het maken van een klein glas-in-loodraampje.

De Goede toont tevens voorbeelden van glas in lood. De deelnemers maken een compleet origineel glas-in-lood raampje, waarbij ze kennismaken met verschillende soorten glas, het leren glassnijden en het in elkaar zetten en solderen van het raampje. Het uiteindelijke resultaat is een compleet eigen gemaakt glas in lood van 4 stukken glas, om mee naar huis te nemen.

Prijs: €35,00 pp incl. materiaalkosten werkstuk, incl. koffie/thee/fris & lekkers
Reserveren: mail naar edith.e.dejong@gmail.com. Na de bevestiging en overmaking van €35,00 op rekening nummer: NL55 INGB 0007 8637 90 tnv Kunst & Erfgoededucatie, bent u verzekerd van een plek.

Open ateliers
Benieuwd naar de kunstenaar achter het kunstwerk in de etalage? Enkele Hattemse kunstenaars zijn op de zaterdagen in mei aan het werk in hun atelier voor een kijkje achter de schermen. Nog voordat u onder de Dijkpoort van Hattem wandelt wordt u al verrast met een expositie in het atelier in de Voermankoepel waar kunstenares Roeli Rumscheidt atelier houdt en waar u welkom bent voor een bezichtiging. Edith de Jong houdt atelier op de tweede verdieping van de Dijkpoort, die tijdens de kunstmaand geopend is voor de workshop: "Glas in lood." Ook vindt u een atelier bij Adelaarshoek 5a en Kerkstraat 11. Loop ook even binnen bij Angelart Kunst&Zo in de Achterstraat. Angela vertelt je graag over haar aquarel technieken en cursus aanbod.

Bij Bruno Barat Art Gallery ontdekt u de tentoonstelling van de bekende Nederlandse kunstschilder Freek van den Berg (1918-2000).

De titel van de tentoonstelling heet: "Passie voor kleur".
Het gaat om 11 unieke werken van de kunstenaar.
De tentoonstelling is van 1 mei 2023 tot en met 17 juni 2023.

Beeldhouwkunst
Tijdens de kunstmaand zijn enkele werken van Het Beeldhouwersgilde geëxposeerd, zoals bij Zusje Lingerie en de Regiobank. Tijdens het Kunstfestival kunt u bij het Beeldhouwersgilde live ervaren hoe grote blokken staan transformeren tot de mooiste werken en zelf meedoen aan workshops.

Happy Art Stones Challenge
Ook de allerkleinsten doen mee! Visit Hattem roept alle kinderen op om stenen te verzamelen en deze te beschilderen tot een mini-kunstwerkje. Doe mee en haal de kunstenaar bij je naar boven. Nog even aflakken met primer en de steen is klaar om de wijde wereld in te trekken. Verstop jouw Happy Stone ergens in de binnenstad en maak de vinder blij met een glimlach.

Gratis lekkers
Ieder weekend worden er enkele stenen verstopt met een afbeelding van een softijs, broodjes kroket of schepijs die ingeruild kunnen worden voor een gratis ijsje of snack bij o.a. Tutti Gelati, Plaza de Haven en De Leckernij. Geniet van deze lekkernij en wandel vol energie weer verder door de stad.
Doen jullie ook mee met dit vriendelijke gebaar? Hoe meer Happy Stones, hoe meer mensen een glimlach op hun gezicht.

Ga op ontdekkingstocht door Hattem en kom genieten van kunst!

Als spetterende afsluiting van de maand is zaterdag 20 mei Kunstfestival Hattem 2023, lees hier meer Kunstfestival Hattem