MuseaMusea

Het kleine Hattem is niet één maar drie musea rijk! Het pittoreske uiterlijk van stad en omgeving trok begin 1900 tal van schilders aan die de Hollandse wolken boven de IJssel trachtten te vereeuwigen.
Jan Voerman was één van hen. In het Voerman Stadsmuseum zijn tal van zijn prachtige werken te bewonderen evenals van zijn zoon Jan Voerman junior, nationaal bekend vanwege zijn transparante aquarellen uit de Verkadealbums.

De bekendste illustrator Anton Pieck was ook zeer gecharmeerd van Hattem. Hier herk ende hij iets van de sfeer uit zijn eigen werk. Geen wonder dat het Anton Pieck Museum er een plaatsje vond, ontworpen door de meester zelf. Het prachtige overzicht van zijn werk toont aan dat hij niet alleen een meester was in het vervaardigen van de bekende nostalgische prenten; litho’s, etsen, reistekeningen, olieverfschilderijen tonen zijn veelzijdigheid aan.

In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven. Meerdere keren in de week wordt er gebakken, soms in de 200 jaar oude takkebossenoven.

Musea!